DracOdracir

Help me increase FPS, please

2 posts in this topic

Posted (edited)

Hello everyone!

First of all, i'm sorry if the topic is in the wrong section but i didn't seem to find a suitable place for my problem and the bug section seemd more aimed at fixing bugs, and this is not a bug.

I've installed vanilla minecraft from your launcher and installed optifine, better FPS and journey map for version 1.11.2 and whenever i start a single player world for testing i get 20fps at best, i messed with the settings a little bit and i got a maximum of 60 when idle, ~40 when walking around with very frequent 0fps spikes that last around 5 seconds and it's really annoying (i believe this happens when chunks load) and at night, 15-20fps.when wandering around (with the same frequent 0fps spikes) i've even tried installing a texture pack aimed for pvp that promised to increase FPS but the changes are unnoticable, only increasing 1-5fps at most.

i'm asking for your help because i don't play for over 2 years and ii used to get stable 30fps at all times in version 1.2.5 (i think it was this one) with just Optifine installed and i believe that my pc can run minecraft perfectly. at least with better fps and optifine, i just don't know the perfect settings for my hardware, it seems.

these are my pc specs (according to systemrequirementslab):

Processor: Intel(R) Celeron(R) CPU J1800 @ 2.41GHz

Video Card: Intel(R) HD Graphics

RAM: 4.0 GB

Operating System: Microsoft Windows 10 (build 14393), 64-bit

 

Please help, it's been a huge letdown not being to play like i used to... i also want to play with friends on a server but the problem presists. 

Thank you for your attention

 

@Edit: just tried fully vanilla minecraft without optifine or better FPS and i had 60fps idle, 30fps exploriing and no 0fps spikes at all.. ii wish to increase my fps with optifine and better FPS but it seems to make it worse?

Edited by DracOdracir

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now

  • Similar Content

    • By Zrolo
      My friend and I wanted to get back into tekkit. I can run tekkit just fine averaging about 50 fps. My friend on the other hand, he cannot. He gets about 4 fps in the MENU screen and can't select to join a server or start a new single player world.
       
      Before anyone asks for specs, he has 16gb of ram. while its running it only uses about 30% of his ram and 40% of his cpu. We have already tried allocating more ram in the launcher but that did not effect anything. He has a better computer than me so can anybody tell me why it runs better for me and not him. Any solutions?
    • By Callum21862
      A little while ago my Modpacks were fine, but now whenever I open any modpack, it starts to load and then the launcher disappears but then it instantly comes back and re-opens the launcher. I've tried raising the memory to above 4GB with the 64 Java thing and still nothing, I've been looking everywhere and this is my last hope. I've tried using every memory size and several Javas. I don't know what else to do :/
      My log is here in a notepad, I don't know what is and if it's important or if this even works.
      Thanks
       
      help.txt
    • By [nexus]
      i download blightfall and it was working fine, however suddenly i only got 0-3 fps and i have restarted my computer and even restored it to the factory setting and optifine doesn't help. (please help me)
    • By SuperShotDK
      The last few days i've started playing Tekkit Classic again and i started building a castle and it's all most done, then I upgraded a double chest to an iron chest and my game crashed and i logged in again and i got besween 0 and 1 FPS and before between 100-240 FPS now i dont know if it's all gone to waste and im very proud that i got to building it and now it's unplayeble so can you help me..... Oops sat alot of Qurotes...... And i have the Crash report...... Maybe its the area im in and it could be something like it but what can i do
      Crash.docx
      Crash 2.docx
    • By Unusual
      I seem to have run into a hiccup, when I upload my pack-zip to the technic launcher when you download this pack it is just a vanilla instance of minecraft and is missing all configs and mod files.
      I feel I must clarify there is nothing wrong with my configs or mod-list, these things load fine and run in both my testing environment as well as my test server.
      any help would be greatly appreciated, thank you.
      https://www.dropbox.com/s/2i9h2knf66633ar/Pack-1.0.zip?dl=0
      this is a non direct link to the file.
       
      Edit: I'm sorry for posting this as it adds no value to this forum, but I have failed to find a solution to this problem from what i can tell everything has been done exactly as instructed on multiple sources and making this post is my last resort.