docdraco

Unknown ping lag with hamachi server

Recommended Posts

Hello everyone, I have a serious problem with a Hamachi server which a friend set up for Tekkit Legends. In the beginning, before we made substantial progress, the game ran smoothly with little to no ping lag present. This was about a month ago when the server was first set up. Roughly two weeks later I started noticing more ping lag which didn't make the game too unplayable - I was still able to carry out important functions like mining, and putting loot into chests. A few days ago, the ping lag reached the point where the game was completely unplayable. When I opened a chest, or used a crafting table, the action would register a minute later. I tried adjusting some settings in the firewall, specifically to ensure that the firewall is allowing both the Hamachi client and my friend's Tekkit server all to no avail. Before then I tried a simple reboot, my friend restarted his router and computer, and I've even tried updating my Hamachi and still no luck.

When I ran the server, my friend started experiencing the same exact problem as I did - atrociously high ping lag. However, it seemed to settle itself about a minute into the session and came back with a vengeance 10 minutes later. I too experienced the same thing while my friend was running the server, but only once and that was two days ago. It appears to be random - the ping would rise to upwards of 140-300ms then rarely would it settle back to reasonable levels, but I found that this only lasted for an hour when it happened to me. As it stands, we can't play on this server anymore, and I hope someone can point out what exactly is causing this.

My system specs:

CPU: Intel Core i5 6600k @ 4.5Ghz

Motherboard: Asus Maximus VIII Hero

Graphics Card: MSI GTX 970 Gaming 4G 3.5GB

OS: Windows 10 64-bit

RAM: Mushkin Blackline 16GB 

Wireless: Netgear G54 802.11 b/g

 

My friend's specs:

CPU: Intel Core i7 6700 @ 3.4Ghz

Motherboard: Unknown

Graphics Card: Nvidia GeForce GTX 750 Ti 2GB 

OS: Windows 10 64-bit

RAM: Unknown 16GB

Wireless: 802.11ac + Bluetooth 4.2

My friend is using a pre-built system which is why I was vague on the motherboard and memory.

Edited by docdraco

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 11/4/2016 at 6:46 AM, docdraco said:

My system specs:

CPU: Intel Core i5 6600k @ 4.5Ghz

Motherboard: Asus Maximus VIII Hero

Graphics Card: MSI GTX 970 Gaming 4G 3.5GB

OS: Windows 10 64-bit

RAM: Mushkin Blackline 16GB 

Wireless: Netgear G54 802.11 b/g

 

My friend's specs:

CPU: Intel Core i7 6700 @ 3.4Ghz

Motherboard: Unknown

Graphics Card: Nvidia GeForce GTX 750 Ti 2GB 

OS: Windows 10 64-bit

RAM: Unknown 16GB

Wireless: 802.11ac + Bluetooth 4.2

My friend is using a pre-built system which is why I was vague on the motherboard and memory.

Your PC specs have nothing to do with latency lag. Important question here is, what's the max bandwidth (download/upload) on the hosting (server) computer?

On 11/4/2016 at 6:22 PM, AetherPirate said:

I would not using Hamachi and go with port fowarding to your server. 

Majority of people have dynamic IP addresses -> not practical unless you're using dynamic DNS update software (like No-IP for example).. Also, hamachi doesn't add that much latency.. 10-40 ms max.

Edited by Gomo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.