Jump to content

Recommended Posts

So when playing the 1.12.2 mod pack with the 64bit java and allocated ram set to 5gb the loading of the game is fine (ram typical appears 500mb - 1gb more on task manager then ingame) and when you get to the menu of the 1.12.2 the ram is at 5gb as allocated. However when playing singleplayer or joining a private server the ram spikes and sits at 10gb  (16gb of ram installed) The game and launcher has been uninstalled and the computer restarted and downloaded again yet the issue still persists. any help would be appreciated.

Link to post
Share on other sites

It's very normal for java process to show more memory usage than what might have been specified solely as the -Xmx (what you set in the launcher). This is due to various things, which you can read more about here. Your case does not seem too off, I just did a test on my pack and windows was showing about a ~60-70% increase over what Minecraft was reporting (depending on the min-max usage before/after GC). 

Knowing that the 1.12.2 pack is fairly heavy to run, it doesn't really surprise me that windows is showing ~100% increase. Try running another pack and see what it does.

Link to post
Share on other sites
18 hours ago, TerdyTheTerd said:

It's very normal for java process to show more memory usage than what might have been specified solely as the -Xmx (what you set in the launcher). This is due to various things, which you can read more about here. Your case does not seem too off, I just did a test on my pack and windows was showing about a ~60-70% increase over what Minecraft was reporting (depending on the min-max usage before/after GC). 

Knowing that the 1.12.2 pack is fairly heavy to run, it doesn't really surprise me that windows is showing ~100% increase. Try running another pack and see what it does.

So the classic pack and a few other packs worked no issues. it's more the fact that its using double the ram that its allocated. My friend runs it fine on his gaming laptop which has 8gb of ram 5gb of which is allocated to the game and runs as it should with an i5 8300H cpu and a 1050m gpu where as my Ryzen 7 2700 and RTX 2070 can hardly manage 50+ fps. Could this be because its prioritizing ram over performance? During the loading process where you see the mods loading its more or less the same on task manager for memory as it shows, but as soon as you join a singleplayer world or multiplayer sever the memory shoots to 10gb and the game registers that its using 60% or so of memory

Link to post
Share on other sites

If other packs work fine and it's just the 1.12.2 pack you are having issues, I suggest trying to get support from the 1.12.2 pack instead of here.

https://www.technicpack.net/modpack/the-1122-pack.1406454/help

There's too many possible causes, and unless this also occurs on other packs then I don't have the time to troubleshoot someone else's pack.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...