Sign in to follow this  
vagr

Lag spikes, then crash

Recommended Posts

Hello

When i play big dig singleplayer, after about 5 minutes I'm starting to have small lags which are getting bigger and bigger and are happening more frequently and then the game crashes - no crash report, nothing. It sometimes also happens earlier when i try to search something in NEI. I don't have any large system working there, only basic machines like macerator, generator, quarry...(i'm using high amount of pipes added by AdditionalPipes) I was messing around with allocated memory and it never helped (5GB,6GB,7GB,8GB,9GB...) I am using Sphax texture pack x256 + big dig addon x128

My system specs:

Operating System: Windows 7 Professional 64-bit (6.1, Build 7601) Service Pack 1 (7601.win7sp1_gdr.130318-1533)

Language: Czech (Regional Setting: Czech)

System Manufacturer: Hewlett-Packard

System Model: HP Elite 7300 Series MT

BIOS: Ver: CHG_7 7.rom vCHG7.07

Processor: IntelĀ® Core i7-2600 CPU @ 3.40GHz (8 CPUs), ~3.4GHz

Memory: 16384MB RAM

Available OS Memory: 16364MB RAM

Page File: 3637MB used, 29089MB available

Windows Dir: C:\Windows

DirectX Version: DirectX 11

DX Setup Parameters: Not found

User DPI Setting: Using System DPI

System DPI Setting: 96 DPI (100 percent)

DWM DPI Scaling: Disabled

DxDiag Version: 6.01.7601.17514 64bit Unicode

When i run big dig it uses about 20% of processor, but then it starts growing and when big dig is about to crash it uses about 80% which is insane considering to which proccesor i'm using. Although memory usage stays about the same during whole process.

I also have added some mods to big dig if it might be the problem:

Coremod - denLib-2.1.4

Mods - AssemblyLine_v0.2.4.62

AdditionalPipes2.1.3u42-BC3.4.2-MC1.4.7

mod_AdvancedSolarPanels_3_3_4

mod_zGraviSuite_1_8

Thaumcraft3.0.3

thaumicbees-1.4.4a

orForestry2-MC1.4.7-Complete-Build30

Balkon's weapon mods

ElectricExpansion_v1.3.9

ICBM_v1.0.3.129

PortalGun1.4.7v5

NetherOres-2.0.6-32

StevesCarts2.0.0.a62

I'm using Java Version 7 Update 21 (build 1.7.0_21-b11) and I don't have more versions installed.

Share this post


Link to post
Share on other sites

...are you for reals?

Yes he is for reals. I'm running Windows 7 256-bit at the moment. U jelly?

Share this post


Link to post
Share on other sites

  1. Uninstall Java 732bit
  2. Reboot
  3. Install Java7 64bit
  4. Start Launcher
  5. Allocate "enough" (atleast 2Gb) memory (from the cogwheel in the right upper corner of the Launcher)

You also might consider installing Optifine into your %appdata%\.technic\bigdig\bin\minecraft.jar file. Please do not ask how, use google instead.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Well, I didn't know how to allocate more memory or ram. So I went into the Big Dig mod folder (%appdata%--- Roaming etc)

And deleted any mods I figured were unnecessary. The lag is now gone.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this